Sivumuokkauksen pikaopas

Toteuttamamme nettisivut ovat myös itse muokattavat nettisivut! Voit siis muokata sivujasi niin paljon kuin haluat! Tällä videolla käydään läpi, kuinka pääset kirjautumaan omille sivuillesi ja kuinka pääset alkuun sivujen muokkauksen kanssa. Jos tämä video ei vastaa kysymyksiisi tai se etenee liian nopeasti, löydät reilusti lisää hyödyllisiä ohjevideoita nettisivujen muokkaukseen Nettisivu.netin ohjepankista.

Sivuille kirjautuminen

Sivujesi kirjautumisosoite on nettisivusi osoite ja teksti ”/wp-admin” jos sivustosi nimi on ”esimerkkisivusto.fi” on sivuston kirjautumisosoite tällöin ”esimerkkisivusto.fi/wp-admin”.

Toimitamme sinulle tunnukset sivujen muokkaukseen kun sivut on saatu siihen pisteeseen, että sieltä puuttuvat enää tekstisisällöt. Jos et löydä omia tunnuksiasi, voit pyytää uudet tunnukset asiakaspalvelustamme.

Kun kirjaudut sisään, päädyt WordPressin hallinnan oletusnäkymään, joka voi alkuun näyttää monimutkaiselta. WordPressin hallintaankin voi tutustua halutessaan, mutta se ei ole pakollista, sillä sivujen muokkaaminen onnistuu helposti suoraan sivunäkymästä.

Pääset WordPressin hallinnasta sivustosi etusivulle painamalla sivujenne vasemmassa yläreunassa olevaa talon kuvaa, jonka vieressä on nettisivujesi nimi (tavallisesti yrityksesi nimi). Muokataksesi sivujen sisältöjä sinun on siis mentävä ensin sivujesi etusivulle (jos kuitenkin haluat tutustua tarkemmin WordPressin hallintaan, voit tutustua siihen täältä).

Sivujen sisältöjen muokkaaminen

Kun olet kirjautuneena nettisivuille ja olet sivustosi etusivulla, näet että sivujesi yläosaan on ilmestynyt musta työkalupalkki, jossa on erilaisia toimintoja. Yksi näistä toiminnoista on sivuston visuaalinen rakennustyökalu nimeltä Divi. Rakentamamme sivut on tehty kyseisellä rakennustyökalulla, joten sivuja muokataksesi sinun tulee painaa työkalupalkin ”Ota Visual Builder käyttöön” -painikkeesta.

Kun olet aktivoinut visuaalisen rakentajan, huomaat, että liikuttaessasi hiirtä tietokoneen näytöllä, eri nettisivun osat aktivoituvat. Sisältöjä muokataksesi sinun kannattaa kuitenkin kiinnittää erityisesti huomiota harmaisiin ja jättää siniset ja vihreät laatikot hetkellisesti rauhaan. Harmaat laatikot ovat nimittäin elementtilaatikoita, joita muokkaamalla pystyt muokkaamaan sivun sisältöjä (tutustu tarkemmin sivujen erilaisiin laatikkotyyppeihin ja niiden merkitykseen täältä)

Kun siirrät hiiresi esimerkiksi jonkin tekstin päälle, tekstielementin vasempaan yläkulmaan ilmestyy työkaluvalikko. Painamalla työkaluvalikon asetuspainiketta (hammasratas) pääset muokkaamaan elementin sisältöjä. Elementin asetuksissa on kolme eri välilehteä:

  • Sisältö
  • Muotoilu
  • Edistyneet käyttäjät

Tavanomaisessa käytössä sinulle riittää, että pysyt vain ”Sisältö”-välilehdellä ja muokkaat sivun sisältöjä. Tarkempia ohjeita erilaisten elementtien sisältöjen muokkaukseen löydät ohjepankkimme ”Sisältöjen muokkaus” -osiosta. ”Muotoilu” ja ”Edistyneet käyttäjät” -osiot mahdollistavat kuitenkin myös sivuston laajemman tyylien muokkauksen, mutta näihin asetuksiin kannattaa aina perehtyä tarkemmin ennen kuin alkaa muokkaamaan niitä. Tyylien muotoilun ohjeita löydät ohjepankin ”Tyylien muotoilu” -osiosta ja edistyneiden käyttäjien ohjeita ”Edistyneet käyttäjät” -osiosta.

Muokkausten tallentaminen

Kun olet tehnyt sivuille muutoksia, ne eivät tallennu automaattisesti, vaan sinun tulee tallentaa muutokset, jos haluat niiden säilyvän. Voit tallentaa sivumuutokset avaamalla ensin visuaalisen rakentajan valikon sivun alareunasta keskeltä. Kun valikko on avattuna, sivuston oikeaan alareunaan ilmestyy painike, jossa lukee, että ”tallenna”. Kun painat tätä painiketta, muutoksesi tallentuvat. Odota kuitenkin aina ennen napin painamista, että se on latautunut kunnolla, sillä muuten muutokset eivät välttämättä tallennu.

Kun olet tallentanut sivumuutokset, voit turvallisesti poistua visuaalisesta rakentajasta painamalla sivun yläreunassa olevasta ”poistu visuaalisesta rakentajasta” -painiketta. Tämän jälkeen voit ihastella tekemiäsi muutoksia!

Huom! Jos et pidä tekemistäsi muutoksista, voit aina jättää muokkaukset tallentamatta ja sulkea visuaalisen rakentajan tallentamatta. Tällöin pääset muokkaamaan sivua uudestaan siitä pisteestä kun aloit viimeksi muokata sitä.

Sama logiikka kaikilla välilehdillä

Kaikilla sivujen välilehdillä on sama toimintalogiikka kuin sivustosi etusivulla. Avaa vain sivujen välilehti, jota haluat muokata ja aktivoi visuaalinen rakentaja (Visual Builder).

Tavallisissa toteutuksissa ainoastaan artikkelien muokkaus suositellaan tehtäväksi WordPressin standardimuokkaajassa, sillä olemme optimoineet sivun tyylit siten, että näin sivut toimivat parhaalla mahdollisella tavalla eri kokoisilla mobiililaitteilla. Tarkempaa tietoa artikkeleiden lisäämisestä ja muokkaamisesta löydät täältä!

Sivujen muokkaus on siis yksinkertaisimmillaan hyvin yksinkertaista! Kun opit kerran muokkaamaan sivuja, omaksut helposti erilaiset elementtityylit ja muut mielenkiintoiset sivujen muokkauksen nyanssit! Ohjepankkimme auttaa aina kun apua tarvitset! Tutustu täältä tarkemmin siihen, miten pystyt hyödyntämään ohjepankkia!

Katso myös muita hyödyllisiä ohjeita!